onsdag 20 april 2011

Diskussion om burkaförbud, med feministisk vinkel

Igår kväll hade vi öppen diskussionskväll i lokalen. Ämnet var burkaförbud, då frågan är väldigt aktuell med tanke på att Frankrike härom veckan införde sin ”Lag om förbud mot döljande av ansiktet på allmän plats” eller "Burkaförbudet", som de valt att marknadsföra det som. Nedan kan ni läsa delar av vad vi diskuterade.

Man kan diskutera heltäckande slöja och förbud mot detta ur olika vinklar och många av de debattörer som tar ställning för ett förbud vill hävda att det är en feministisk fråga. Debattörerna anser att burkaförbudet hjälper kvinnor att frigöra sig från det förtryck som de anser att burkan innebär.

Ett icke-problem
Som samtalsledare för kvällen valde jag att föra diskussionen utifrån en debattartikel där artikelförfattarna relativt hårt trycker på att ett burkaförbud skulle hjälpa burkabärande kvinnor att bli fria. Gruppen kom rätt snabbt fram till att ett förbud snarare skulle stänga in kvinnorna, och avskärma dem från samhället, än att frigöra dem. Vi konstaterade också att heltäckande slöja egentligen är ett ickeproblem här i Europa då det gäller så få kvinnor. I Frankrike uppskattas antalet kvinnor som bär burka till ca 2000. Detta av 2,5 miljoner muslimer och drygt 61 miljoner invånare.

Burkan har blivit en symbol för något avvikande som skrämmer människor, och ger politiker en ursäkt att föra fram en rasistisk och islamofobisk politik. Att införa burkaförbud är enbart ett sätt att flirta med främlingsfientliga rörelser och deras väljare och slippa ta tag i de verkliga problemen; bristande jämställdhet, segregation och arbetslöshet.

Förtryck och frihet
Vi pratade även kort om vad förtryck egentligen är. Omvänt, så handlar frihet, kortfattat, om att ha möjligheterna att kunna göra det man vill och att själv få bestämma hur man ska klä sig och se ut. När politiker och debattörer i Europa hävdar att kvinnorna i heltäckande slöja inte är fria eftersom att "burkan är ett mobilt fängelse där kvinnan inte själv får välja om hon ska visa upp sig", har de tänkt på den reklam och alla uppmaningar om hur en kvinna ska se ut, vara och klä sig, vi kvinnor i väst utsätts för dagligen? Är vi fria? Bestämmer vi själva hur vi ska se ut? I en radiointervju säger en burkaklädd kvinna att hon tack vare burkan känner sig fri, för hon vill kunna välja för vem hon ska visa sitt ansikte och sin kropp.  

Gruppen var enig om att det bästa man kan göra för kvinnors frigörelse är att ge dem möjligheter och verktyg att bli självförsörjande och fristående, starka individer. Det handlar bland annat om rätten att ta plats och inte behöva be om ursäkt för den man är, hur man ser ut och klär sig. Det handlar om möjligheten till en bra utbildning och trygga jobb med bra villkor och lön. Det handlar om exakt samma saker som alla kvinnor skulle tjäna på.

/Linnea
Ung Vänster Sundbyberg



Inga fler ursäkter
Ung Vänster driver just nu kampanjen Inga fler ursäkter, en feministisk kampanj, där vi i huvudsak kräver tre saker: Rätt till trygga jobb, Rätt att må bra och Rätt att vara trygg. Läs mer om kampanjen och engagera dig för lika villkor och en jämställd värld.

lördag 16 april 2011

Diskussionskväll

Nu på tisdag, alltså den 19:e, blir det diskussionskväll i lokalen! Ämnet kommer att vara burka.
Man behöver inte förbereda sig eller vara superpåläst på ämnet, det är bara att komma ändå! Ta gärna med dig en kompis också, ju fler desto roligare!
Vi kommer att börja klockan 19.00, och tänkte hålla på till cirka 21.00.
Vi ses!