onsdag 27 oktober 2010

Filmkväll i lokalen: Persepolis

Igår kväll hängde vi i lokalen och kollade på filmen Persepolis och käkade godis och chips och hade det allmänt mysigt. Persepolis är en franskspråkig, väldigt snyggt animerad film som handlar om Marjane Satrapi som växer upp i en medelklass-familj i Teheran, där hon blir uppfostrad av sina intellektuella kommunistiska föräldrar.



Vi börjar följa Marjane när hon är 8 år gammal. Året är 1978, strax innan shahens fall och den islamistiska revolutionen. Två händelser som kommer att påverka hennes liv mycket. Flera av hennes familjemedlemmar blir arresterade, torterade och i vissa fall avrättade och det blir praktiskt taget omöjligt att leva fritt i Teheran. När hon kommit upp i tonåren bestämmer hennes familj att hon behöver komma undan prästerskapets förtryck. De skickar henne att bo i Wien, hos en vän till familjen, i tron om att hon ska kunna leva ett fritt liv.

Händelserna i Iran skildras på ett, något banalt, sätt som gör det lätt att förstå och ta till sig allt det hemska som hände. Jag vill verkligen veta mer om Iran efter att ha sett Persepolis och rekommenderar den varmt!

Linnea, Ung Vänster Sundbyberg 

1 kommentar:

  1. Filmen var underbar! Blev nästan kär. Den var söt och rolig men samtidigt väldigt informativ och pedagogisk :)

    SvaraRadera

Allmänt vett råder i kommentarsfältet. Kommentarer som kan anses som stötande kommer ej att publiceras.