tisdag 9 november 2010

Ikväll: Minnesstund för Kristallnattens offer

Ikväll anordnar vi en minnesstund för Kristallnattens offer.
När: Idag kl. 18.00.
Var: Nybergs torg, Sundbybergs centrum (vid 7eleven)

Idag minns vi Kristallnatten. Det är nu 72 år sedan denna händelse ägde rum som blev starten på Förintelsen. Under kvällen den 9 november vandaliserade och förstörde nazister i hela Tyskland hundratals synagogor och tusentals butiker ägda av judar och förde tio tusentals människor till koncentrationsläger. Totalt krävde Förintelsen livet av sex miljoner judiska barn och vuxna, en katastrof av stora mått.
 
Högervindarna har knappast sluta blåsa, utan snarare fått nytt liv i såväl Sverige som Europa. Borgerliga regeringar har satt vinst före människor, urholkat våra gemensamma trygghetssystem och ökat klyftor mellan rika och fattiga. Det har gjort att missnöjet bland människor vuxit och nazismen och främlingsfientliga partier fått ny luft under vingarna.

Människor med annan etnicitet görs återigen till syndabockar för arbetslöshet och nedskärningar i trygghetssystemen. Främlingsfientligheten får ett ansikte och gränserna för vad som är okej att säga och göra flyttas.

Vi får aldrig glömma Kristallnatten och Förintelsen. Vi måste fortsätta minnas och återberätta historien, för att aldrig låta det hända igen. För att lyckas bekämpa nazism, fascism och rasism måste vi vara många som tillsammans jobbar aktivt, och visar vår avsky för främlingsfientlighet, rasism och nazism!

Kom på minnesstunden och visa att också du tar ställning.
Tillsammans står vi upp för människors lika värde!

/Linnea, Ung Vänster Sundbyberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Allmänt vett råder i kommentarsfältet. Kommentarer som kan anses som stötande kommer ej att publiceras.